top of page
‏תמונה מ-בלוטת התריס רפואה סינית ויפנית.jpg

בלוטת התריס הינה בלוטה אנדוקרינית, אנדו-קרין מיוונית משמעותה הפרשה פנימית,

הכוונה היא להפרשה פנימית של הורמונים.

בלוטת התריס אחראית על ייצור של הורמוני תריס, טירוקסין (T-4)  אשר מומר בהמשך

לטריודוטירונין (T-3).

הורמון ה- T3 (הנגזרת הפעילה ביולוגית) מועבר דרך הדם לכל רקמה בגוף ולמעשה בעלי חיים יונקים לא יכולים 

לקיים חיים תקינים בלעדיו. הורמונים אלו אחראים בין היתר על תפקוד תקין של השרירים, הלב, המוח ואיברים נוספים, וכן שמירה על טמפרטורת גוף וניצול אנרגיה.

אופן פעילותה (פיזיולוגיה) של בלוטת התריס כאשר אנו בבריאות שלמה

 

תאי בלוטת התריס מייצרים טירוקסין מחומצה אמינית בשם טירוזין ועל שיירי טירוזין של חלבון בשם תירוגלובולין. יוד המגיע מהתזונה נלכד ב"מלכודות יוד" ונצמד לשיירי הטירוזין. במקביל להפרשה של TSH מבלוטה אנדוקרינית נוספת הנקראת היפופיזה (Pitutary Gland).

תאי בלוטת התריס מפרקים את הקשר בין התירוגלובולין לטירוזין ובתהליך הזה נוצרים הורמוני בלוטת התריס, טירוקסין (T-4) וטריודוטירונין (T-3)

 

טריודוטירונין T-3 הינו ההורמון הזמין ביולוגית לגוף לניצול אנרגיה. לעומת הטירוקסין T-4, הוא מכיל 3 איזומרים של יוד, דבר המאפשר לו כניסה לתאי הגוף וביצוע מטבוליזם תוך תאי. אנזים בשם דהיודינז הוא האחראי על המרת ה- T-4 ל- T-3.

 

כיצד בלוטת התריס יודעת כמה הורמונים עליה לייצר ?

תהליך "לולאתי" על בסיס משוב שלילי בין בלוטת ההיפותלמוס ( hypothalamus ) המפרישה הורמון בשם  TRH  - Thyroid realesing hormone אשר "פוקד" על בלוטת ההיפופיזה להפריש TSH (אותו הורמון מוכר מבדיקות הדם), הורמון הנקרא "הורמון מווסת תריסיות" : TSH – Thyroid Simulating Hormone.

הורמון זה משקף מהו סטטוס בלוטת התריס מבחינת טיב התפקוד.

 

בחוסר איזון

 

לרוב, כאשר ישנו חוסר איזון ב- TSH, יפנה הרופא המטפל להמשך בירור' חשוב מאוד להתעקש לשלול / לאשש קיומם של נוגדנים  כנגד בלוטת התריס :

TPOab - נוגדני פרוקסידאז בבלוטת התריס : 

פרוקסידאז הינו אנזים המשמש את בלוטת התריס לייצור ההורמונים שלה ע"י שחרור יוד עבור חיבור בין שאריות טירוזין יחד עם תירוגלובין. כאשר יש השימוטו תאירואידיטיס (Hashimoto thyroiditis) המשמעות היא שהאנזים הזה מותקף ע"י הגוף. לכן מצויין בבדיקה האותיות ab אשר משמעותן Anti-Bodies - נוגדנים עצמיים.

מינרל היוד - Iodine :

מינרל היוד הינו מינרל הכרחי לקיום חיים ביונקים. מקורותיו של מינרל זה מגוונים וקיים שוני בתכולת היוד הטבעי במזון בהתאם לגיאוגרפיה. באופן כללי מקורות טבעיים ואמינים ליוד בעידן התעשייתי הינם אצות ים אורגניות, מלח אטלנטי,  דגי ים צפוני הגדלים במים עמוקים, פירות ים, מוצרי חלב, ביצים, ושאר מזונות מהחי. במדינות מפותחות מתווסף יוד באופן מלאכותי גם לדגנים ולמלח שולחן מועשר זאת על מנת למנוע מחסור ביוד.

 

"טעות" קלינית נפוצה של מטפלים רבים הינה לתת תוסף של יוד למטופלים עם תת פעילות של בלוטת התריס במקביל לקיומם של נוגדנים כלומר כטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס על רקע השימוטו תאירואידיטיס. הדבר גורם הרבה פעמים לעלייה משמעותית ב- TSH וזירוז ההליך האוטואימוני.

מטופלים אלו זקוקים למינרל כשאר היונקים, אך חשוב מאוד שרמתו תהיה מאוזנת ותגיע ממזונות שלמים המכילים יוד כחלק מקומפלקס של שאר חומרי המזון כגון כל המאכלים שצויינו הנ"ל. הדבר תקף גם למטופלים עם פעילות יתר של בלוטת התריס Graves disease אך במינון ובצורה המתאימה להם לפי האבחון שלהם.

 לעיתים, על אף האיזון כביכול ב- TSH בבדיקות דם, קיימים תסמינים קליניים כגון עייפות, עלייה במשקל, כאבי מפרקים, תחושת קור וכו' המעידים על בעיית תפקודית כלשהי במקביל לבדיקות מאוזנות כביכול. במקרה זה, תפקידנו למצוא את מקור חוסר האיזון. סטטיסטית, 1 מכל 7 נשים מאובחנת עם תת פעילות של בלוטת התריס, 1 מכל 4 סובלת מתת פעילות סמויה של בלוטת התריס.

 

  • White Facebook Icon
bottom of page